top of page

En intro til Ashtanga vinyasa yoga


Ashtanga vinyasa yoga.

Stilen er basert på flere tusen år gamle skrifter og tradisjoner. Sri K. Pattabhi Jois (Guru) i Mysore i India er mannen som har utviklet denne yogaretningen og ført tradisjonen videre i moderne tid. Han begynte som elev hos Krishnamacharya i 1927, kun tolv år gammel.

Ashtanga er en effektiv og utmerket form for trening som gir økt kroppsbevissthet, løser opp spenninger, gir styrke, smidighet, energi og et rolig sinn. Det helhetlige perspektivet og dens positive effekter har gjort Ashtanga veldig populær i vesten.

Ashtanga yoga i praksis

Stilen baserer seg på en serie Primary Series (Yoga Chikitsa, betyr yoga therapy) bestående av 60 stillinger/øvelser (asanas). Rekkefølgen av stillingene er nøye sammensatt. Hver asana forbereder for neste, og hvis man har tillit til denne disiplinen og praktiserer regelmessig vil man etter hvert høste fruktene av sin praksis.

Typisk tar det ca 90 minutter å gjøre hele serien uten pause, men som nybegynner og øvet gjør man kortere serier. Det tar vanligvis lang tid før man mestrer alle prinsippene og klarer å gjøre hele serien korrekt både i forhold til pusten, bandhas, drishti og selve posisjonene.

Et viktig kjennetegn ved Ashtanga yoga er vinyasa-prinsippet. Vinyasa betyr synkronisert pust- og bevegelse, og bidrar til en dynamisk flyt mellom hver stilling. Noen opplever en meditativ tilstand i bevegelsen. Hensikten med vinyasa er at du skal bli varm og svett, slik at kroppen blir mer fleksibel av varmen og svetten renser ut avfallstoffer.

Det er en yogastil som er preget av gamle tradisjoner og det finnes mange ulike begrep og filosofiske aspekter ved denne stilen.

Følg med så deler vi mer siden!

bottom of page